Behandeling

  • BEHANDELING

Binnen de behandeling probeer ik zo goed mogelijk aan te sluiten bij de klachten / problemen die u ervaart en de hulpvraag die u heeft. Afhankelijk daarvan kan de behandeling er verschillend uit zien.

Zo kan behandeling kortdurend en meer klachtgericht zijn; hierbij werk ik onder meer met methodieken als cognitieve gedragstherapie, EMDR en Acceptance and Commitment therapie. Soms is een langer durende behandeling wenselijk, bijvoorbeeld wanneer het gaat om complexere of langer bestaande klachten waarbij hardnekkige patronen in denken, handelen en voelen een rol spelen. Deze problemen vragen doorgaans meer tijd om te begrijpen en te veranderen.

Waar behandeling zich op richt, hoe we problemen aanpakken en welke methode we hiervoor gebruiken zal ik in overleg met u vaststellen. We zullen ook regelmatig evalueren of de eerder gemaakte keuzes hierin nog steeds passend zijn.

Mocht u problemen hebben waar niet mijn expertise ligt, of wanneer u een duidelijke voorkeur heeft voor een behandel methode die ik niet kan bieden, dan kan ik met u mee denken over mogelijkheden bij een collega (instelling).

Verder is belangrijk om te weten:

Ik behandel zowel binnen de ‘generalistische basis GGZ’ als de ‘gespecialiseerde GGZ’.

Behandeling van lichte tot matige, niet complexe psychische stoornissen vindt doorgaans plaats in de generalistische basis GGZ. Wanneer de klachten complexer zijn is de gespecialiseerde GGZ passend.

Ik bied uitsluitend behandeling aan volwassenen (18+).

  • PROCES VANAF AANMELDING

U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar het volgende mail adres:

Praktijk-cmeijer@protonmail.com. Ik zal vervolgens contact met u opnemen.

Indien we besluiten een eerste afspraak te maken dan stuur ik u verdere contact informatie. In deze mail vind u ook een link naar een aanmeldformulier. In dit aanmeldformulier kunt u de gegevens invullen die hieronder worden genoemd. Deze persoonlijke gegevens worden uitsluitend opgeslagen in de beveiligde omgeving van het EPD (electronisch patienten dossier).

Het verdient aanbeveling om bij aanmelden zelf vast te zorgen van een

Geldige verwijzing door uw huisarts.

Voor de verwijs brief van de huisarts zijn een aantal elementen van belang:

* De datum van de verwijzing (maximaal een half jaar voor start van de behandeling)

* Naam en functie van de verwijzer

* AGB-code van de verwijzer

* Stempel van de praktijk en/of handtekening van de verwijzer

* Gegevens van u (NAW-gegevens en geboortedatum)

De huisarts dient daarnaast aan te geven een beschrijving van de klachten en (vermoedelijke) DSM-5 diagnose. Ook dient te worden benoemd of u wordt verwezen voor een traject in de generalistische basis-GGZ of specialistische GGZ.

  • TELEFONISCHE SCREENING

Na uw aanmelding neem ik telefonisch contact met u op om uw vraag voor behandeling, voorwaarden en mogelijkheden te bespreken. Op basis hiervan besluiten wij tot het al dan niet maken van een afspraak nadere kennismaking.

  • HET EERSTE GESPREK

In het eerste gesprek zal ik met u proberen uw problemen en vraag voor behandeling zo goed mogelijk te verduidelijken. Ik zal hierbij ondermeer ingaan op de achtergrond en de aanleiding voor uw klachten, de wijze waarop u hiermee tot nu toe bent omgegaan en uw wensen en ideeën over behandeling. Zo mogelijk stel ik op basis van dit eerste gesprek een voorlopige diagnose en bespreken wij de mogelijkheid voor behandeling alhier. Het kan zijn dat 1 gesprek niet genoeg is om te kunnen bepalen of u bij mij op de goede plek bent voor behandeling en moet er nadere diagnostiek plaatsvinden. Dit zal uiteraard altijd in overleg met u gebeuren.

  • START BEHANDELING

Indien wij overeenkomen dat u bij mij in behandeling komt, zal ik samen met u een behandelplan opstellen, met daarin de voornaamste doelen voor behandeling en relevante afspraken i.k.v. behandeling. Ik zal tijdens behandeling op verschillende manier met u evalueren of u verandering ervaart in de klachten, en zo nodig de behandeling hierop aanpassen. Het kan bij behandeling gaan om kortdurende trajecten (bv 8-10 gesprekken); echter soms is meer nodig om tot een gewenste verandering of verbetering van uw kwaliteit van leven te komen. Indien nodig en wenselijk is deze mogelijkheid er binnen mijn praktijk.

  • AFRONDING VAN BEHANDELING

Wanneer wij samen besluiten dat de behandeling kan worden afgesloten zal ik, indien u hiervoor toestemming geeft een korte rapportage sturen naar uw huisarts / verwijzer.

  • TERUGVALPREVENTIE

Onderzoeken hoe u positieve veranderingen in uw leven zelfstandig kunt blijven voortzetten en begrijpen wat u kunt doen om te voorkomen dat klachten opnieuw verergeren, maakt onderdeel uit van behandeling.

  • ONLINE BEHANDELING / ONDERSTEUNING E-HEALTH

Sinds de maatregelen rond COVID van kracht zijn, is er in deze praktijk tevens mogelijkheid voor online behandeling. Dit kan telefonisch dan wel middels beeldbellen. In afstemming met u kunnen Face-to-face gesprekken ook worden afgewisseld met online behandeling.

  • ROM

ROM staat voor Routine Outcome Measurement. Ik zal u vragen om op verschillende momenten gedurende de behandeling 1 of meer vragenlijsten in re vullen. Het doel is om verandering in klachten beter te kunnen objectiveren en (mede) op basis daarvan behandeling voort te zetten volgens plan of juist aan te passen. Vanaf 1 januari 2017 is het afnemen van de ROM eveneens een verplichting voor alle praktijken en GGZ organisaties.

* * * * * * * * *

Einde van deze pagina